Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /www/core/model/modx/modresource.class.php on line 289 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /www/core/xpdo/cache/xpdocachemanager.class.php on line 166 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /www/core/xpdo/cache/xpdocachemanager.class.php on line 180 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /www/core/xpdo/cache/xpdocachemanager.class.php on line 334 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /www/core/xpdo/cache/xpdocachemanager.class.php on line 407 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /www/core/xpdo/cache/xpdocachemanager.class.php on line 408 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /www/core/model/modx/modcachemanager.class.php on line 605 WAT WIL JE NOU? – Artikelen

WAT WIL JE NOU? - Artikelen

De authenticiteitsparadox

Hoofdstuk
Artikelen Colofon
Delen

‘Wat wil je nou?’ onderzoekt met film, interviews en essays de obsessie naar authenticiteit. De onderstaande artikelen vullen de film en interviews aan en bieden je zo meer verdieping rondom het thema authenticiteit.

Lees verder

Introductie Waar ben ik beland?

We konden er niet meer om heen. Het was overal en verscheen in verschillende gedaantes. Wat we zagen was toen het best te omschrijven als het verlangen naar echtheid. Vanaf hier begon ons onderzoek naar misschien wel het meest uitgeholde begrip van deze tijd: Authenticiteit.

Bekijk Introductie
Essay Authenticiteit en maatschappij

Werkgevers zoeken authentieke werknemers, we willen natuurlijk voedsel zonder toegevoegde kleur- en smaakstoffen en bovendien volgens originele receptuur, we maken verre reizen naar landen waar de oorspronkelijke stammen nog in hun natuurlijke habitat leven en kijken naar televisieprogramma’s die het oorspronkelijke boerenleven laten zien. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden die aantonen hoe sterk onze hunkering naar het echte, pure, authentieke leven is.

Lees essay
Beschouwing Het kwetsbare zelf: over authenticiteit als weerbaarheid

Wat betekent het nu eigenlijk authentiek te zijn? Het wordt vaak begrepen als echt jezelf zijn, gewoon blijven, trouw aan jezelf blijven, enzovoorts. Het heeft iets te maken met gerelateerde begrippen zoals echt, waar, essentieel, natuurlijk, origineel, oprecht, eerlijk, simpel. Is het een nieuwe vorm van zingeving, een hedendaagse religie? Of is het een handige marketingstrategie die inspeelt op een wijdverbreide hang naar individualisering om ons ambachtelijk gebakken lucht te verkopen? Wat kunnen we met een dergelijk omvattend en alleszins diffuus begrip?

Bekijk Beschouwing
Column Sprookjesbos

Als ik toch eens in de Hutspot mocht wonen, dan heeft alles betekenis. Het eerste dat ik zie als ik wakker word zijn de reageerbuisjes met gedroogde paardenbloemen aan de muur. Die herinneren me aan de tijd dat ik reageerbuizen jatte uit het scheikundelokaal en paardenbloemen leeg blies om te bepalen of een klasgenoot verliefd op me was.

Bekijk Column
Essay Authenticiteit en spiritualiteit

‘God is dood en wij hebben hem vermoord’, met dit citaat schreef de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche in de 19e eeuw geschiedenis. De dood van God betekent voor Nietzsche dat wij niet meer kunnen terugvallen op de christelijke normen en waarden die daarvoor de leidraad vormden, maar dat we op zoek moeten naar een moraal die niet meer gebaseerd is op de grondbeginselen van het christendom. De heersende gedachten over goed en kwaad en waarheid kwamen daarmee op losse schroeven te staan. Het citaat betekent in die zin meer een zoektocht naar een nieuwe fundering omtrent de morele waarden dan dat het iets concreets zegt over het bestaan van God.

Lees essay
Essay Authenticiteit is de zin van het leven

Na de toetsen, de groeispurt, het eerste vriendinnetje en loon vroeg Jonas zich af: ‘Waarom leef ik?’ Zoeken deed hem vinden dat dit een vraag is die velen bezighoudt. Men zou kunnen zeggen dat het de vraag van de mens is: Wat is de zin van het leven?

Lees essay
Essay Uniek in je eentje, maar wat dan nog?

Er overkomt me dikwijls een kriebelig gevoel, wanneer ik de trappen van de UB in Groningen beklim. Geen leuke kriebel, die je voelt als je gaat verhuizen, maar eerder eentje die je krijgt van de friemelende pootjes van insecten. Jeuk. Clipjes geklemd in lange, glanzende haren. Elastische, beschadigde “broeken” – voor zover dit kledingstuk nog onder de categorie broek valt– met felgekleurde sportschoenen eronder. ‘Boef’-truien waarbij je al weet dat niemand minder ondeugend is dan de drager ervan. Ik scan mezelf om te checken of ik genoeg van dit prototype Groningse studente afwijk.

Lees essay
Essay Een kleine revolutie

De zon staat al hoog aan de hemel en werpt met al zijn kracht een genadeloze hitte op het aardoppervlak. Daar, helemaal alleen, verstoken van enige vorm van menselijk contact, aan de voet van de berg die hij al zo vaak gezien en beklommen heeft, waarvan hij elke rots, elke kiezelsteentje, elke oneffenheid kent. Aan de voet van die berg, die het toneel van zijn straf vormt en het instrument van zijn pijn, zien we Sisyphus.

Lees essay
Essay Authenticiteit en techniek

De houding ten opzichte van techniek is de afgelopen jaren sterk veranderd. Niet alleen zijn sociale media zoals Facebook en Twitter ongekend populair, ook op het gebied van de wetenschap zien we steeds verdere technologische ontwikkelingen. Techniek is op die manier niet alleen een verlengstuk van ons lichaam geworden maar begint er ook een integraal onderdeel van uit te maken. Dit heeft onherroepelijk consequenties voor de manier waarop wij onszelf beschouwen maar ook op de manier waarop wij ons leven inrichten.

Lees essay